Jätteidenlajittelu

Kierrätys ja jätteiden lajittelu ovat kaikkien yhteinen etu. Oikeaoppisella lajittelulla pienennät paitsi ympäristön kuormitusta, myös jätehuollon kustannuksia! Kiitos kun lajittelet!

BIOJÄTE

Biojätettä syntyy päivittäin keittiössä ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä. Biojätteeseen kuuluvat kaikki maatuvat elintarvike- ja keittiöjätteet. Esimerkiksi ruoan tähteet, hedelmien, vihannesten ja kananmunan kuoret, kahvin sekä teen purut, ja kalanperkeet.Suosittelemme biojätteiden pakkaamista paperipusseihin.

KARTONKI

Kartonkikeräykseen kuuluvat puhtaat ja kuivat ja kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset. Tällaisia ovat esimerkiksi maito- ja mehupurkit, pizzalaatikot, jauhopussit, kananmunakotelot, pesuainepakkaukset, pastapakkaukset, aaltopahvi sekä WC- ja talouspaperirullien hylsyt.

LASI

Lasinkeräykseen saa laittaa puhtaat värilliset ja värittömät lasipullot ja -purkit.METALLITaloyhtiön pienmetallikeräykseen voi viedä mm. säilyketölkit, pantittomat tölkit (palauta pantilliset kauppaan), alumiinivuoat- ja foliot, metallikannet- ja korkit sekä tuikkukynttilöiden metallikuoret.

MUOVI

Muovinkeräykseen laitetaan kaikki kuluttajakäyttöön tarkoitetut muovipakkaukset kuten jogurttipurkit ja leikkelepakkaukset, ketsuppipullot, voi- ja leikkelerasiat, pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset sekä muovikassit, -pussit ja -kääreet. Muoviset pullot, kanisterit ja purkit voidaan myös lajitella muovinkeräykseen.Huomioithan, että pakkausmuovien tulee olla keräykseen laitettaessa aina kuivia ja puhtaita.Muovinkeräykseen ei saa laittaa pvc-pakkauksia tai likaisia muovipakkauksia, muovitavaraa kuten muoviämpäreitä tai muovisia leluja. Pvc-muovia sisältävän pakkauksen tunnistaa 03-merkinnästä.

PAPERI

Paperia ovat sanoma- ja aikakauslehdet, kopiopaperit, mainokset, esitteet ja kuvastot sekä ikkunalliset ja ikkunattomat kirjekuoret. Kierrätettävän paperin tulee olla puhdasta ja kuivaa.

EKOPISTE

Tutustu alueen lajittelukäytäntöihin sekä kierrätysmahdollisuuksiin osoitteessa www.ekorosk.fi. Lähimmän ekopisteen löydät tästä!

HYÖTYKÄYTTÖASEMA

Hyötykäyttöasemalla voi viedä esimerkiksi muovi- ja kartonkipakkauksia, energiajätettä, puujätettä, metallia, lasia, paperia, kartonkia, sähkö- ja elektroniikkaromua, huonekaluja, vaarallista jätettä, kivimateriaalia ja kierrätysasemalle vietävää kaatopaikkajätettä. Osoitteen ja hyötykäyttöaseman aukiolojat voi tarkistaa tästä.