Jätteidenlajittelu

Kierrätys ja jätteiden lajittelu ovat kaikkien yhteinen etu. Oikeaoppisella lajittelulla pienennät paitsi ympäristön kuormitusta, myös jätehuollon kustannuksia. Kokkolan alueen jätehuollosta vastaa Ab Ekorosk Oy.

Biojäte

Biojätettä syntyy päivittäin keittiössä ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä. Biojätteeseen kuuluvat kaikki maatuvat elintarvike- ja keittiöjätteet. Esimerkiksi ruoan tähteet, hedelmien, vihannesten ja kananmunan kuoret, kahvin sekä teen purut, ja kalanperkeet. Heinäkuusta 2023 alkaen biojätteet tulee pakata paperipussiin. Myös EN13432-standardin mukaiset biojätepussit käyvät. Nestemäisen tai erittäin märän biojätteen voi pakata myös tyhjään maitopurkkiin, murolaatikkoon tai muuhun vastaavaan kartonkiastiaan.

Kartonki

Kartonkikeräykseen kuuluvat puhtaat ja kuivat kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset. Tällaisia ovat esimerkiksi maito- ja mehupurkit, pizzalaatikot, jauhopussit, kananmunakotelot, pesuainepakkaukset, pastapakkaukset, aaltopahvi sekä WC- ja talouspaperirullien hylsyt. Ethän laita märkää kartonkia keräyslaatikkoon.

Lasi

Lasinkeräykseen saa laittaa puhtaat värilliset ja värittömät lasipullot ja -purkit.

Metalli

Taloyhtiön pienmetallikeräykseen voi viedä mm. säilyketölkit, pantittomat tölkit (palauta pantilliset kauppaan), alumiinivuoat- ja foliot, metallikannet- ja korkit sekä tuikkukynttilöiden metallikuoret.

Muovi

Muovinkeräykseen laitetaan kaikki kuluttajakäyttöön tarkoitetut muovipakkaukset kuten jogurttipurkit ja leikkelepakkaukset, ketsuppipullot, voi- ja leikkelerasiat, pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset sekä muovikassit, -pussit ja -kääreet. Muoviset pullot, kanisterit ja purkit voidaan myös lajitella muovinkeräykseen. Huomioithan, että pakkausmuovien tulee olla keräykseen laitettaessa aina kuivia ja puhtaita. Muovinkeräykseen ei saa laittaa pvc-pakkauksia tai likaisia muovipakkauksia, muovitavaraa kuten muoviämpäreitä tai muovisia leluja. Pvc-muovia sisältävän pakkauksen tunnistaa 03-merkinnästä.

Paperi

Paperinkeräykseen kuuluvat sanoma- ja aikakauslehdet, kopiopaperit, mainokset, esitteet ja kuvastot sekä ikkunalliset ja ikkunattomat kirjekuoret. Kierrätettävän paperin tulee olla puhdasta ja kuivaa.

Ekopiste

Tutustu alueen lajittelukäytäntöihin sekä kierrätysmahdollisuuksiin osoitteessa www.ekorosk.fi. Lähimmän ekopisteen löydät tästä!

Hyötykäyttöasema

Hyötykäyttöasemalle voi viedä esimerkiksi muovi- ja kartonkipakkauksia, energiajätettä, puujätettä, metallia, lasia, paperia, kartonkia, sähkö- ja elektroniikkaromua, huonekaluja, vaarallista jätettä, kivimateriaalia ja kierrätysasemalle vietävää kaatopaikkajätettä. Hyötykäyttöaseman palvelut ovat paikallisille kuluttaja-asiakkaille täysin maksuttomia, joten palvelua kannattaa hyödyntää. Osoitteen ja hyötykäyttöaseman aukioloajat voi tarkistaa tästä.